رالی قیمت مس: تکرار خاطره‌ی ۲۰۰۹؟

مس، فلز سرخ پرکاربرد که در بین تولیدکنندگان به «دکتر فلزات» مشهور است. همبستگی بالای مس با رشد اقتصاد جهانی سبب شد تا در طی سالیان اخیر، معامله‌گران بازارهای کالایی به آن لقب «اندیکاتور قیمت کالایی» را دهند که می‌توان با آن جهت‌گیری بازار را پیش‌بینی کرد.هنوز چند هفته‌ای از شروع سال جدید میلادی نگذشته است که مس، توانست افت قیمت سال گذشته‌ی خود را جبران کند. به نظر می‌رسد خوش‌بینی‌ها مبنی بر پایان محدودت‌های اعمال شده کرونا توسط دولت چین منجر به جهش قیمت مس شده است.

بوریس میکانیک رضایی مدیر بخش تحقیق و استراتژی آژانس قیمت‌گذاری کالایی فست مارک می‌گوید: «بادهای مخالف اقتصاد کلان در سال ۲۰۲۲، امسال تبدیل به بادهای موافق شده‌اند». چین، پایان سیاست‌های کویید صفر خود را در روزهای اخیر اعلام کرد و به نظر می‌رسد فدرال رزرو-بانک مرکزی ایالات متحده‌ی امریکا- از سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ی انقباضی خود پا پس کشیده و با دیدن نتایج اقدامات اخیر خود روی آمار تورم، سرعت افزایش نرخ بهره را پایین آورده است.

در سال ۲۰۲۲ اکثر صندوق‌های کالایی مس، به صورت میانگین زیانی ۱۵ درصدی را تجربه کردند اما با آغاز سال ۲۰۲3 و تنها با گذشت ۲۰ روز از آن، قیمت مس ۱۲ درصد افزایش پیدا کرده است. این افزایش قیمت منجر به بازیابی بهای از دست رفته‌ی مس در سال گذشته شد. با توجه به آمار و داده‌های داوجونز، این میزان افزایش قیمت در بازه‌ی مشخص از سال ۱۹۸۰ روی نداده‌است. قراردادهای آتی مس در روز 18 ژانویه با قیمتی معادل ۴/۳۵۵ دلار بر هر پوند معامله شدند که این عدد بالاتر از تمامی روزهای معاملاتی از ژوئن سال گذشته بوده است.

تصمیم چین مبنی بر پایان دادن سیاست کرونای صفر خود تاثیر به سزایی بر عرضه‌ و تقاضا و به تبع آن قیمت مس خواهد داشت. طبق تخمین‌های سازمان بین‌المللی مطالعات مس، چین در سال ۲۰۲۱ میلادی ۵۵ درصد کیک مصرف جهانی مس را به خود اختصاص داده است.«پایان سیاست کرونای صفر چین بزرگ‌ترین باد موافق برای قیمت مس است- میکانیک رضایی »، به نظر می‌ر‌سد جهش مصرف مس در چین از ماه آینده شروع شود. این جهش، انتظار سفته‌بازان فعال در بورس‌های کالایی را از تقاضای موثر بازار بالا برده است. هرچند با تمام تفاسیر فوق، به نظر می‌رسد تاثیر اصلی بازگشایی کامل چین بر قیمت و تقاضای دارایی‌های سرمایه‌ای بیشتر در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۳ مشهود باشد.چین در نوامبر سال 2022 اقدام به سبک کردن سیاست‌های کووید خود کرد و در ماه دسامبر بیشتر محدودیت‌های ناشی از کرونا را لغو کرد. این عامل سبب شد تا شاخص قیمت مصرف کننده در چین ۱/۸ درصد نسبت به سال گذشته‌ خود رشد نماید. این بازیابی اقتصادی از میانه‌ی دوران کرونا برای چین متصور بود.

ال چو مدیر پرتفولیو صندوق منابع طبیعی ملون«با نماد:DLDRX» بر این باور است که وضع سیاست‌های کووید صفر چین تاثیر چندانی روی عرضه و تقاضای این محصول در دو سال گذشته نداشته است و اثر منفی فعال این رویداد برای بازار نسبتا خوش‌خیم بوده است. چو اعتقاد دارد تامین جهانی فلز مس در جهان در تعادل دینامیک زنجیره‌ی تامین و تقاضای بازار است و چین نیز از این قائده مستثنی نیست. طبق داده‌های اقتصادی روئیترز، چین در سال گذشته‌ی میلادی رکورد واردات مس خود را شکست. واردات ۲۵.۲۷ میلیون تن مس به چین در سال ۲۰۲۲ بیشترین حجم تاریخی واردات برای این کشور بوده است.

یکی از علل بالا رفتن قیمت مس را می‌توان تضعیف پایه‌ی شاخص دلار نام برد. شاخص دلار با کاهش ۱.۵۵ درصدی نسبت به شروع سال بر روی عدد ۱۰۱.۹۲ ایستاده است. توفیق فدرال رزور در مهار تورم امریکا انتظارات را از افزایش نرخ بهره پایین آورد. علاوه بر نرخ بهره اندیکاتورهای دیگری مانند نرخ افزایش حقوق و ایجاد ۲۲۳ هزار شغل جدید در امریکا نیز تعدیل شیب تورم را نشان می‌دهند.

در کل می‌توان بازار مس را در ابتدای یک سیکل گسترده‌ی کالایی دید و به نظر می‌رسد این رشد قیمتی، شروعی بر ماجرای پر هیجان مس باشد. عوامل کلیدی این سیکل می‌توانند معلول کاهش سرمایه‌گذاری زیرساختی در دو سال پاندمیک کرونا و نرمال شدن تقاضا در بازار پساکرونا باشد.

علاوه بر عوامل چرخه‌ای در رشد قیمت مس، عوامل خطی و روندی نیز در این افزایش قیمت سهیم هستند. از جمله‌ی این عوامل می‌توان به «تغییر نسل» اشاره کرد. مس یکی از مهم‌ترین عناصر جهان در زمینه‌ی کربن‌زدایی از صنایع و رسیدن به کربن صفر است. نقش حیاتی مس در انتقال انرژی، از فاکتورهای کلیدی در تغییر نسل و توانمندسازی زنجیره تامین جهانی است.

تحلیل صنایع، بیانگر رشد نیاز به مس در دهه‌ی آتی است. ماشین‌های برقی و انرژی‌های تجدیدپذیر که از ترند‌های اصلی این روزها هستند در پایان سال 2030 میلادی نقاضای مس را به میزان ۱۰۰ میلیون تن سالانه بالا می‌برند. این افزایش تقاضا در حالی است که تقاضای جهانی مس در سال ۲۰۲۳ میلادی برابر با ۳۰۰ میلیون تن در سال است. با توجه به عرضه‌ی و تقاضای نامتوان فلز مس، تاثیر ۳۳ درصدی افزایش تقاضا برای این ماده به صورت نمایی مشهود خواهد بود. بنا به دلایل فوق‌الذکر، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و بلندمدت در صنعت یا کالای مس، جالب توجه است و به نظر می‌رسد سال ۲۰۲۳ برای مس درخشان باشد. فاکتورهای کلیدی که در سال جاری روی قیمت این فلز بیشترین تاثیر را خواهند داشت شامل: «تقاضای چین، نحوه‌ی فرود اقتصاد جهانی از روند تورم، مشکلات زنجیره‌ی تامین مس و روند سرمایه‌گذاری در استخراج این ماده» است.