لیتیوم در تیر‌رس سرمایه‌گذاران

قیمت لیتیوم در سال 2021 به دلیل افزایش فروش جهانی خودروهای الکتریکی (EV) افزایش یافت و در سال 2022 قیمت فلز باتری در بالاترین حد تاریخی خود باقی ماند زیرا سرمایه‌گذاران توجه بیشتری به تحولات در این بخش داشتند. در این مقاله به عملکرد لیتیوم در سال 2022 و همچنین آنچه که تحلیلگران در سال 2023 برای بازار لیتیوم می‌بینند پرداخته می‌شود.

در پایان سال 2021، تحلیلگران انتظار داشتند که تقاضای لیتیوم در سال آینده از عرضه پیشی بگیرد. دیزی جنینگز گری، تحلیلگر ارشد در Mineral Intelligence، در مورد بازار لیتیوم در سال 2022 گفت که، پیش‌بینی می‌کرد تا سال 2022 قیمت‌ها افزایش زیادی داشته باشند اما افزایش قیمت در این مقیاس بی‌سابقه بود. او توضیح داد: «اتفاق حیرت انگیز در سال ۲۰۲۱، افزایش شدید قیمت‌ مواد اولیه بود که که از علل آن می‌توان به محدودیت عرضه در بازار اشاره کرد».

در سال 2022، ویلیامز آدامز، رئیس تحقیقات فلزات پایه و باتری در Fastmarkets، انتظار داشت که قیمت‌ها به افزایش خود ادامه دهند. اما نه به اندازه‌ای که در نهایت افزایش یافتند. او گفت: "با توجه به اینکه در ماه مارس قیمت لیتیوم به بالاترین میزان خود یعنی 512500 یوان در هر تن رسید، فکر نمی‌کردیم که شاهد بالاترین سقف قیمت بوده باشیم - ما انتظار داشتیم قیمت‌ها قبل از کاهش در پایان سال بیشتر افزایش یابند."

طبق داده های Fastmarkets، هنگام بررسی عملکرد محصولات مختلف لیتیوم، قیمت کربنات لیتیوم در سال 2022 با تفاوت قابل توجهی نسبت به هیدروکسید، با 70000 یوان آغاز شد. این تفاوت ناشی از تقاضای شدید باتری‌های لیتیوم-آهن-فسفات (LFP) است که از کربنات لیتیوم استفاده می‌کنند. مصرف باتری های LFP در چین رو به افزایش ‌است و برای خودروهای برقی با برد کوتاه‌تر، بادوام و کم هزینه استفاده می شود.

قیمت لیتیوم کربنات از سال ۲۰۲۱ تاکنون

 

 باتری‌های LFP در حال حاضر با انواع کاتد نیکل بالاتر، مانند نیکل- کبالت- منگنز (NCM) همزیستی دارند، که می‌تواند سفرهای دوربردتر و انرژی بالاتری را برای مصرف‌کنندگانی که نگرانی از بابت برد و مسافت دارند، فراهم کند. این کاتدها به جای کربنات، به هیدروکسید لیتیوم نیاز دارند.

اگرچه در چین قیمت لیتیوم کربنات همچنان بالاتر از هیدروکسید آن است، با این حال، در خارج از چین، طبق داده‌های Benchmark Mineral Intelligence، قیمت هیدروکسید به طور قابل توجهی بالاتر از قیمت کربنات در بازار نقدی بوده است. دلیل این موضوع وابسته به عواملی از جمله؛ تقاضای شدید برای کاتدهای نیکل بالا در بازارهای ژاپن و کره، و همچنین کمبود عرضه هیدروکسید مناسب برای باتری به دلیل تحریم روسیه می‌باشد.

پیش بینی عرضه و تقاضای لیتیوم برای سال 2023

بیشترین تقاضای لیتیوم از تولید خودروهای برقی ناشی می‌شود که در سال های اخیر شتاب صعودی داشته است. فروش جهانی خودروهای برقی در سال 2021 از مرز 6 میلیون دستگاه فراتر رفت. Intelligence انتظار دارد تقاضای لیتیوم در سال 2023 در مقایسه با سال 2022 حدود 40 درصد رشد داشته باشد. این امر می‌تواند یک گام قابل توجه برای قیمت این فلز باشد. اگرچه تقاضا از سمت چین همچنان با بیشترین سرعت در حال افزایش است، اما این رشد قابل توجه در بقیه نقاط آسیا نیز رو به افزایش است. اروپا و آمریکای شمالی نیز با شروع توسعه زنجیره تامین باتری پایین‌دستی، شاهد افزایش تقاضا خواهند بود. با شروع سال جدید، انتظار می‌رود باتری‌های LFP همچنان سهم بیشتری از بازار را نسبت به NCM به دست آورند، اما انتظار می‌رود که هر دو باتری شاهد رشد قوی باشند که به خبر خوبی برای لیتیوم کربنات و لیتیوم هیدروکسید تبدیل می‌شود.

اگرچه با نگاهی به عرضه این فلز، رشد کمی را می توان برای آن پیش‌بینی کرد اما این رشد برای رسیدن به تعادل بازار کافی نیست. صنعت لیتیوم همچنان به تقلا برای پاسخگویی به رشد نمایی تقاضا ادامه می‌دهد، زیرا عرضه‌کنندگان جدید نمی‌توانند سرعت خود را حفظ کنند و برای اولین بار در سال‌های اخیر ممکن است به کمبود این ماده بر بخوریم. در مجموع می‌توان گفت که لیتیوم در سال ۲۰۲۳ می‌تواند به یکی از جذاب‌ترین حوزه‌های سرمایه‌گذاری تبدیل شود و علی‌رغم افزایش تولید آن در مقیاس جهانی، تقاضا برای این ماده به صورت نمایی افزایش پیدا کند. در نتیجه این موج تقاضا، احتمالا شاهد افزایش قیمت لیتیوم در سال ۲۰۲۳ باشیم.